Doorgaan naar inhoud
Kleurcodering en kruisbesmetting in de schoonmaak

Kleurcodering en kruisbesmetting in de schoonmaak

Kleurcodering

Hoe belangrijk is kleurcodering nou eigenlijk en hoe bewust gaan we hiermee om?

Doseer.nl Reinigingsmiddelen neemt je mee in de blauw, groen, geel en rode wereld van de schoonmaak.

Als we het hebben over professioneel schoonmaken is kleurcodering essentieel. Het is belangrijk voor de hygiëne binnen jouw bedrijf.
Om te voorkomen dat de doek waarmee de wc wordt schoongemaakt ook per ongeluk wordt gebruikt om het aanrecht schoon te maken, werken we met standaard kleuren ook wel de kleurcodering. Dit alles om kruisbesmetting te voorkomen.

Kruisbesmetting

Om kruisbesmetting van bacteriën te voorkomen wordt dus kleurcodering toegepast. Wordt de kleurcodering niet goed toegepast brengt het simpelweg onze hygiëne in gevaar.
De kleurcodering is niet alleen van toepassing op reinigingsdoeken, maar ook op hulpmaterialen en schoonmaakmiddelen. De kleurcodering is niet alleen belangrijk om kruisbesmetting te voorkomen, maar geeft ook aan de juiste middelen te gebruiken voor de juiste ruimtes. De werkzaamheid van ieder schoonmaakmiddel is immers anders. Wij raden iedereen aan om aandacht te besteden aan de kleurcodering binnen de schoonmaak.

Waar staan de kleuren voor?

Blauw

De blauwe kleur is voor het reinigen van glas en interieur.
Te denken valt aan oppervlakken zoals kantoorwerkplekken, meubilair in het algemeen, ramen en kozijnen.

Rood

Rood is de kleur voor sanitaire reiniging. Rode middelen zijn vaak zuur. Ze hebben een lage PH-waarde. Door de lage PH-waarde hebben deze middelen een uitstekend kalkoplossent vermogen en worden deze middelen met name in sanitaire ruimtes gebruikt zoals toiletten en urinoirs.

Groen

Met de groene kleur worden meestal de vloeren gereinigd. Groen wordt veel toegepast in keukens en in ziekenhuizen.

Geel

De kleur geel wordt vooral in keukens gebruikt. Geel is de kleur van ontvetters en desinfectiemiddelen. Denk aan tegels en kranen. De gele kleurcodering voorkomt dat keukenschoonmaakmaterialen buiten de keuken worden gebruikt.

We hopen je iets wijzer te hebben gemaakt omtrent de kleurcodering. Wil je meer weten en advies op maat neem dan gerust contact met ons op. Team Doseer.nl staat graag voor je klaar.

Vorig artikel Hygiëne is juist schoonmaken (+ desinfectie)